Saturday, 11 April 2015

Nikmat Kefahaman

Nikmat-nikmat Allah yang kurniakan kepada hamba-hambanya terlalu banyak. Ada yang dikalangan hambanya dikurniakan nikmat harta,nikmat sihat ,nikmat ilmu dan sebagainya.

Di sini ada satu nikmat Allah yang paling besar iaitu nikmat faham. Barang siapa yang dikurniakan nikmat ini maka dia telah mendapat sebaik-baik kurniaan Allah.

Kefahaman yang dimaksudkan di sini meliputi banyak perkara, seperti ilmu,kehidupan dan sebagainya. Dan sebesar-besar kefahaman ialah kefahaman terhadap Allah dan RasulNya.

Ramai dikalangan kita membaca, belajar tetapi tidak dikurniakan kefahaman di dalam ilmu yang dia pelajari. Lalu terdapat kesilapan apabila menerangkan kepada orang ramai atau tersilap apabila dipraktikan.Yang amat malang sekali apabila sesorang itu tidak faham mengenai Islam dan Syariatnya lalu dia berprasangka buruk terhadap Islam.


Imam Qaradawi dalam membahaskan usul kefahaman, Imam ada menyebutkan bahawa kefahaman yang tepat adalah sebaik-sebaik nikmat. Kefahaman ini yang kita panggil fikh yang kita memahami sesuatu perkara berdasarkan realiti. Kita dapat memahami dan menterjemahkan di dalam kehidupan kita.

Sebab itulah kita perlu memohon kepada Allah agar Dia mengurniakan kefahaman kepada kita dalam bidang apa yang kita ceburi agar kita dapat berjalan di atas landasan yang betul sama kefahaman yang berkaitan dengan dunia atau akhirat.

Ada kata-kata dalam satu syair,

‘"Aku mengetahui kejahatan bukan untuk melakukan kejahatan."
"Barangsiapa yang tidak mengetahui kejahatan dia akan terjebak kepadanya’"
Berkata pula golongan salaf,

"Barangsiapa yang mengetahui zamannya,makan luruslah jalannya."Daripada apa yang kita sebutkan tadi, menunjukan betapa pentingnya kefahaman dalam hidupkita. Kita melihat remaja-remaja yang terjebak ke dalam gejala sosial mereka tidak faham hakikat hidup mereka yang mempunyai risalah untuk ditunaikan. Begitu juga pemimpin-pemimpin kita yang menipu rakyat mereka,mereka tidak faham tentang hakikat jawatan mereka, dan banyak lagi lah golongan yang amat perlu kepada kefahaman. Golongan yang amat perlu kepaa kefahaman ini ialah ulamak dan pendakwah yang ditangan mereka arus perubahan umat.

Ingatlah pesanan ini;

 "Dengan wang anda dapat membeli buku tapi tidak kefahaman "

Maka dengan itu, marilah kita berdoa kepada Allah agar dikurniakan kefahaman terhadapNya,RasulNya dan terhadap kehidupan ini. Amin

-Ustaz Fauwaz-


2 comments:

 1. Tulisan yg bagus..nikmat faham yg paling penting..kadan2 baca note 2,3 kali tp still x faham..mungkin sbb hati gelap kot,byk maksiat..pepun,terima kasih utk doa tu.. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Benar. Dengan wang anda dapat membeli buku tapi tidak kefahaman =)
   Sama-sama. Amiin untuk doa tu

   Delete

Terima kasih kerana sudi singgah di blog ini. Semoga bermanfaat (^_^)v